Tuesday, March 29, 2016

A kezdetek...

...csak, hogy ertheto legyek: meg en is csak probalkozom, apro lepesekkel, valtoztatasokkal, hogy elerjem idovel azt amit megalmodtam, vagyis a minimalista-, letisztult-, öko-bio-termeszetes-, egyszeru eletmodot, eletunk minden teruleten, beleertve otthonunkat, kornyezetunket, ruhatarunkat, gyermekunk jatekallomanyat... Meg csak nem reg ota kerultunk bele ebbe a csodalatos uj lehetosegbe, nem olyan reg kezdtem el lomtalanitani a felesleges porfogo kacatjainkat itthon es a tarolohelyisegunkben, es nem olyan reg indult nalam ez az egesz eletmod- es szemleletvaltozas, de a lenyeg, hogy VALAMI ELKEZDODOTT! :) Valami uj, valami jo, jobb, mint ami eddig volt... Hogy pontosan mi is tortenik, egy mondatban nehez lenne meghatarozni, mert sok minden valtozik egyszerre, parhuzamosan egymas mellett... Egyszerusites. Minimalizmus. Ahol csak lehet. Kornyezettudatossag, "zero-waste" vagyis zero hulladekra valo torekves, legalabbis ahol erre van lehetoseg... Hogy hogy indult? Megszuletett a varva vart kisfiunk aki ma mar majdnem 2,5 eves es vele egyutt piciny otthonunkat elarasztotta a sok sok kacat, a ruhak, jatekok tomkelege, belopodzott a konzumerizmus, a fogyasztoi tarsadalom ordoge es csak gyultek, gyultek a kapott holmik, foleg a gyereknek, de magunknak is, mert amikor az ember belul nincs bekeben es faradt, frusztralt, kimerult es stresszes, amilyen ugyebar a kisgyerekes parok, csaladok elete, akkor vagyunk a legkonnyebben manipulalhato predai a nagy kapitalizmusnak, a fogyasztoi tarsadalomnak es meg el is hisszuk (mi balgak!), hogy jobb lesz, boldogabbak leszunk es "megerdemeljuk" ezt meg azt es sajnos meg is vesszuk sokszor a rank tukmalt felesleges hulyesegeket... Aztan szep lassan ezek atveszik a helyet otthonunkban, ott vannak mindenutt, teherkent nyomnak le, plusz munkat adnak, ahelyett, hogy azt az oly keves szabad idot kellemesen toltsuk kirandulva, jatszva vagy olvasgatva (amikor a gyermek alszik...) 
Aztan egy ido utan mar besokaltam es elkezdtem szelektalni, elajandekozni, adomanyozni es amit eddig sosem csinaltam - eladogatni dolgokat, hiszen a kisgyerekes csaladi elet bizony tobb kiadassal jar es a bevetel barhonnan jon, jol jon mindig... 
Teltek-multak a honapok, bebilepesekben haladtam, de mar haladtam... Ez a lenyeg! Mar rajottem, hogy sokkal jobb, mint eddig, de lehet meg ennel is jobb... Olvasgatni kezdtem kulonbozo magyar es kulfoldi oldalakon arrol, hogyan tehetnenk egyszerubbe, boldogabba, lazabba a kisgyerekes mindennapokat, a gyermeknevelest, hogy valhatna a rend tartossa, es mi mindent tehetunk annak erdekeben, hogy a leheto legkisebb ökologiai labnyomot hagyjunk magunk utan utodainknak, es egy tiszta-, egeszseges Bolygot! 
Na, hogy most ne kezdjek bele a vonzas torvenyenek magyarazataba, mert azt mar szerintem mindenki ismeri es tapasztalta is, hogy amire fokuszalunk, azt vonzzuk be, egyszer csak elkezdtek hozzam is aramolni azok az informaciok, konyvcimek, szerzok nevei, facebook csoportok, amelyek ebben a celomban segiteni kezdtek... Sok sok ember tapasztalatai ezzel es azzal, ket konyv elolvasasa amelyek nagy hatast tettek ram es kiscsaladomra, es ezeknek a konyveknek es kozossegi oldalak csoportjaiban olvasott hasznos infoknak hatasara megkezdodott a gyorsabb valtozas az egyszerubb eletvitel fele... :) 
Az egyik konyv a japan szerzono Marie Kondo bestsellerje, a Rend a lelke mindennek. A masik pedig Kim John Payne: Egyszerubb gyermekkor cimu konyve... 
Nagy szuksegem volt az ezekbe foglalt infokra!!! Ezt valahol belul tudtam, ereztem, de most vegre feketen-feheren is lattam, olvastam es fellelegezhettem egy nagy "aha-elmeny" kisereteben, hogy IGEN!!! EZ AZ!!! Ebben ott van a lenyeg!!! 
Aztan innen mar csak egyre tobb es tobb hasznos dologrol hallottam, olvastam, es egy reszukbe be is invesztaltam, amiben meg pluszban az is JO, hogy takarekoskodhatok ezekkel es maris jobban tudok a csaladi kasszank bevetelevel gazdalkodni ami eddig sosem ment valami jol, meg aztan nem is forditottam ra kulon energiat, hogy kovessem a penzunk ki- es befolyasat, de mar e teren is nagyon nagy valtozas tortent, mert: 
1) a kevesebb kacat attol kevesebb, hogy egy reszet sikerult eladni es folyamatosan hirdetem is a maradekot, de sok ment es megy is adomanyba, ami szinten egy nagyon jo erzes, hogy van lehetosegem valakinek segiteni, oromet szerezni valakinek akinek meg annyija sincs, mint nekunk, es orul annak ami nekunk mar felesleges...
2)  valtoztatasokat vezettem be a tisztito- es tisztalkodoszerek hasznalataban is, aminek koszonhetoen tobb marad a penztarcankban es az egeszsegunket sem karositjuk sok vegyszerrel, sls-sel, parabennel stb... (Ezekre majd kiterek a ma indulo blogomban reszletesen is...)
3) Redukaltam a gyermek jatekait, es mig eddigi gondolkodasomban azert ott volt a "kapas" utani vagy is, most mar legszivesebben azt mondanam minden rokonnak es baratnak, hogy: "legyszi ne hozzatok semmit!!!" (Vagy ha nagyon akarnak, akkor csakis olyat ami elfogyaszthato...) Hogy ne noveljuk a kacatok szamat az amugy is kicsi otthonunkban, hogy ne koltsuk feleslegesen a penzunket hulyesegekre, csak mert az most trendi es mindenhol ezt nyomjak, mindenkinek van es nagyon meno... Nem kell! Az egyszeruseg kell, a Kim J.Payne fele modszer, aminek a lenyege a gyerekek eseteben, hogy: minel kevesebb jatek veszi korul, annal boldogabb!!! Hagyni kell felfedezni a vilagot magatol, nem ratukmalt villogo-vinnyogo muanyag szarsagokkal, hanem lehetoseg szerint a leheto legtobb idot toltve kinn, szabad levegon, erdoben, parton, termeszetes kozegben, ahova nem kell feltetlenul 5 kilo homokozojatekkal elindulni, hanem hagyni, hogy o krealjon a termeszetben adott anyagokbol maganak jatekot, amibe belevarazsolhatja kepzeloerejevel azt amit o szeretne... Igy fejlodik! Ettol fejlodik! Nem pedig a sok ketyeretol, amiket oly sok szeretettel adnak neki/nekunk a minket szereto emberek, ezert is tervezem, hogy a jovoben majd probalom ovatosan kerni az erintetteteket, hogy elmenyt adjanak inkabb anyagi ajandek helyett, vagy semmit, hiszen semmit nem varunk el... Ami van, az eleg. Es pont. Ennyi. Az elet olyan egyszeru. Szep. De elni kell azt, es nem a virtualist, hanem a valodit! O, mennyi es mennyi orat elszalaszt az ember azzal, hogy orakig log a kepernyok elott... Eszre sem vesszuk a kozelgo tavaszt, a nyiladozo viragokat, nem megyunk ki a kenyelmes karosszekunkbol, hogy a nap megmelengesse arcunkat es megtisztitson a friss levego es a tavaszi szello... Emberek! Ebreszto! Amig nem keso! Nezzunk fol a telefonjainkbol, tabletjeinkbol es kezdjunk el elni, ahogy regen! Tolunk fugg, mit adunk at a gyermekeinknek! Ne neveljunk belolunk konzumerista divatbuzikat! Adjuk at az elet valodi ertekeit nekik! 
Picit hosszura sikeredett, de ez van, es minden ugy van jol, ahogy van... Nem stresszelem magam mar ilyenekkel (sem), magasrol teszek az emberek velemenyere, mert ugyis mindig lesznek akik nem ertenek egyet velem/velunk, akik maskepp gondoljak... Hat mi igy gondoljuk, ahogy ebben a blogban le fogom irni es nekunk ez igy jo. Oszinten remelem, hogy sokan kovetik majd peldankat, ahogy mi s kovetjuk masok peldajat, akik hatassal voltak es vannak rank, akar ismeretlenul is, blogjaikat olvasva... Ha csak ennyit tehetek, hogy irok az eletunkben fellepo pozitiv valtozasokrol, akkor ennyit teszek. Ez is tobb, mint a semmi es hiszem-, remelem, hogy lesz akit inspiralunk majd sorainkkal, fenykepeinkkel es ezeknek a soroknak koszonhetoen kezd bele majd sajat kis elete megvaltoztatasaba... Versenyezni nem kell, mindenki a sajat tempojaban haladjon, de a lenyeg, hogy haladjunk! :) Onmagunkert. A jovonkert. Es a jovo nemzedeke jovojeert. 

4 comments:

  1. Gratulálok! Minden szavaddal egyetértek!! :)
    És várom a tisztálkodó szerekről szóló leírásodat...

    ReplyDelete
  2. Gratulálok! Minden szavaddal egyetértek!! :)
    És várom a tisztálkodó szerekről szóló leírásodat...

    ReplyDelete